Magyar olvasóink részére

03.11.2016 19:09

Alginit

Mi az alginit:

Az alginit természetes alapanyag, ipari adalékanyagok nélkül, nincs fitotoxikus hatása. Nagyon hatékonyan segíti a környezet védelmét.Az alginit rendkívüli tulajdonságokkal rendelkezik: sok humuszt tartalmaz, ami az algák lebomlása során keletkezett, sok ásványi tápanyagot (montmorillonit, illit, dolomit, kalcit, aragonit, kvarc, gipsz, plagioklász, sziderit, magnezit, pirit, káliumföldpát) és különféle nyomelemek. A biogén elemekből pozitívan értékelhető a N, P, K, Ca, SO4 jelenléte jelentős Mg arány mellett. Műtrágyaként növeli a termékenységet, és segít a növényeknek nagy károk nélkül leküzdeni a szárazságot a vegetációs időszakban. Emellett javítja a mezőgazdasági termények és gyümölcsök minőségét, növeli a biogén elemek tartalmát, erősíti a húst, meghosszabbítja a gyümölcsök tárolási idejét, javítja a gyümölcsök és zöldségek íztulajdonságait. A komposzthoz adva lerövidíti a szerves anyagok bomlási idejét, csökkenti a streptococcusok mennyiségét és növeli a tápanyagtartalmat. Az alginit szorpciós tulajdonságainak köszönhetően talajra juttatva megtartja a tápanyagokat (N, P, K) a talajban, megakadályozza kimosódásukat a talajvízbe és a felszíni áramlásokba, szabályozza a termesztett növények optimális tápanyagellátását, megtartja a vizet a talajban. a talajt és megakadályozza annak kiszáradását, 1,0-1,3 liter vizet tartanak vissza kilogrammban A nagy adszorpciós hatású alginit istállókban és állattartásra szánt épületekben eltöri a kellemetlen szagokat, tisztítja a környezet levegőjét, megköti az ammóniát és a ként lyny, beállítja a mikroklímát, háztartási alomba keveredik.állatok (kutya, macska). 1 kg alginit, akár 8-10 g ammóniát is felvesz. Előnyei vannak zöldség-, dísznövény- és fóliás növények termesztésében.

 

Előnyei a mezőgazdaságban a következők:

 

Javítja a talaj összetételét, amely alkalmazása után megnöveli a humusz-, mész-, agyagtartalmat, szemcséssé, porózussá válik. Az alginit és a benne található ásványi anyagok a növények számára hozzáférhető formában kötik meg a tápanyagokat a talajban, így csökkentik a tápanyag kimosódás kockázatát. Megakadályozza a talaj tömörödését és kiszáradását. Mindössze 1 kg alginit képes megkötni és visszatartani 1,0-1,3 liter vizet, és fokozatosan átadni a növényeknek. A legfeljebb 40% humusztartalmú alginit és a 30% mésztartalom a legtermékenyebb talajoknak felel meg. A benne található elérhető formában lévő NPK tápanyag jó aránya és tartalma a tápanyag- és humuszhiányos, de a rossz összetételű savanyú, homokos és száraz talajok minőségének javítására aj8nlatos. Az alginit hatása 2-4 évig tart.

Adagolás:

 

Minden szántóföldön és kertben használható, 2-3kg/m2 (20-30tonna/ha) mennyiségben 10-20 cm mélységig bedolgozva. Homokos talajokhoz 4-5 kg/m2 (40-50 tonna/ha) adagot ajánlunk.

Cserjék, fák, gyümölcsfák, szőlőültetvények ültetéséhez:

 

2-5 kg/gyökér,  ültetőgödörbe majd 3-4 évente megismételve,

 

2-5 kg/m2 a felszínre szórva és a talajba bedolgozva.

 

 Palántákhoz 1 evőkanál mennyiségben / gyökér;

 

Rendszeres tápanyagellátás mellett 2-3 kg/m2 tápanyagot vigyünk be a talajba.

 

 Fóliás növények hajtatásában, magok elültetésére:

 

5-15% alginit bedolgozni a talajba.

Ásványi trágya:

Nedvességtartalom max. 40 %

Csomagolva -EU

Certifikat sz.:02.5/2228/2/2009

Adagolás:1-5kg/m2

Korlátlan ideig tárolható

 

PERETRIX CuS (Bordóilé +kén)

 

folyékony, kombinált, kontakt hatású gombaölő szer

Összetétel : 215 g/l Bordeaux-i keverék + 290 g/l kén

Felhasználható:

almatermésűekben lemosó permetezésre és zárópermetezésre, a többi gyümölcsösben lemosó permetezésre. Szőlőben, paprikában, paradicsomban uborkában, cukorrépában, burgonyában, őszi búzában, őszi árpában gombabetegségek ellen, megelőző jelleggel.

Ökológiai gazdálkodáshoz is ajánlott készítmény!

III. forgalmi kategóriájú (szabadforgalmú) szer.

Felhasználási javaslat:

Kultúra Károsító Kezelések

maximális

száma
Két kezelés közt eltelt

minimális időtartam
Dózis

(l/ha)
Permetlé

(l/ha)
A kezelés ideje fenológia szerint
alma, birs, naspolya tűzelhalás, lisztharmat varasodás 6 7 4 600-1500 gyümölcsfejlődés kezdetétől (BBCH 70)

70%-os gyümölcsméretig (BBCH 77)

4-5

70%-os gyümölcsmérettől (BBCH 77)

3 héttel betakarítás előtti állapotig (BBCH 83)
körte varasodás, egyéb gombás betegségek 3 7 4-5 600-1200 70%-os gyümölcsmérettől (BBCH 77)

3 héttel betakarítás előtti állapotig (BBCH 83)
csonthéjasok

(kajszi, őszibarack, szilva,

meggy, cseresznye)
baktériumos-, gombás betegségek 5 7 4 600-1500 gyümölcsfejlődés kezdetétől (BBCH 70)

3 héttel betakarítás előtti állapotig (BBCH 83)
szőlő peronoszpóra

lisztharmat
6 7 4-5 600-1000 rövid hajtás állapottól (BBCH 14)

fürtzáródásig (BBCH 79)
burgonya burgonyavész 6 8 4-5 500-600 sorzáródás kezdetétől (BBCH 31)

bogyóérésig (BBCH 89)
paradicsom, paprika lisztharmat, alternária, paradicsomvész 6 7 4-5 (1%) 400-1500 2 leveles állapottól (BBCH 12)

érés kezdetéig (BBCH 81)
uborka peronoszpóra

lisztharmat
6 7 4-5 (1%) 400-1500 4 leveles állapottól (BBCH 14)

érés kezdetéig BBCH 80
őszi búza, őszi árpa,

tritikále
lisztharmat, levélbetegségek (kivéve rozsda) 3 7 4-5 300-400 1 szárcsomós állapottól (BBCH 31)

szemképződésig (BBCH 71)
napraforgó levél- és szárfoltosságot okozó betegségek:

diaporte, alternária, fóma
3 7 4-5 300-500 4 leveles állapottól (BBCH 14)

magképződésig (BBCH 75)
cukorrépa lisztharmat, cerkospóra 6 7 4-5 500-600 4 leveles állapottól (BBCH 14)

gyökérfejlődés kezdetéig (BBCH 40)

Javasolt növényvédelmi technológia:

Almatermésű kultúrákban varasodás és lisztharmat ellen a készítményt megelőző jelleggel rügyfakadástól a zöldbimbós állapot végéig 2-3 alkalommal javasolt kijuttatni. A kezeléseket 7-10 naponként nagy lémennyiséggel javasolt végrehajtani. A termés viaszosodása után a készítmény záró permetezésre ismét felhasználható a rézérzékenység és a perzselési veszély figyelembe vételével.

Gyümölcsösökben és szőlőben gombabetegségek elleni megelőző védelemhez a készítmény lemosó kezelésre is felhasználható.

Szőlőben peronoszpóra és lisztharmat ellen az előrejelzésre alapozva megelőző módon az első kezelést általában akkor kell elvégezni, amikor a hajtások átlagos hossza eléri az20-25 cm-t. A kezeléseket a fertőzés alakulása szerint 7-14 naponként javasolt végrehajatni.

Paprikában és paradicsomban alternáriás- és termésbetegség ellen az első tünetek megjelenésétől javasolt védekezni és a fertőzési veszélytől függően a virágzást követően a permetezés többszöri ismétlése javasolt. A lisztharmat és a paradicsomvész elleni kezeléseket megelőző módon kell elkezdeni, és a fertőzési kockázat figyelembe vételével a védekezéseket 2-5 alkalommal, 7-14 naponként szükséges ismételni.

Uborkában uborkaperonoszpóra és baktériumos betegségek ellen 2 leveles állapottól megelőző módon kell védekezni, és a fertőzési nyomástól függően, a termés növekedési időszak végéig 7-10 naponként javasolt megismételni. Uborka lisztharmat ellen a tünetek első megjelenésétől kezdve 7-10 napos időközökkel, a fertőzési veszély alakulása szerint szükséges védekezni.

Őszi búzában és őszi árpában a szert lehetőleg megelőző módon, a kalászosok szárbaindulásáig (legfeljebb május 15-ig) javasolt felhasználni.

Cukorrépában és burgonyában előrejelzés alapján megelőző jelleggel már a (burgonyában a virágzás kezdetén) célszerű a kezeléseket elkezdeni, majd a fertőzési veszély alakulása szerint szükséges védekezni.

 

A lemosó permetezés  elvégezhetö kora tavasszal ,legjobb a rügyfakadás előtt.

Lemosó permetezés ősszel – novemberi teendők a kertben

Novemberben ne maradjon el a gyümölcsfák őszi lemosó permetezése, emellett a metszésre is sort lehet keríteni, de inkább a hónap második felében.
Novemberre már igencsak észrevehetően rövidülnek a nappalok, amin az egy órás visszatekerés sem segít. Biológiai óránkat úgysem lehet becsapni. Viszont szép hosszú őszünk volt az idén, nem kellett kapkodni a kerti munkákkal. November első napjaiban a temetők gondozása után és mellett juthat idő a gyümölcsfák téli felkészítésére is. Lehullnak a levelek, a kopasz ágak most szinte kínálják magukat a fűrésznek és metszőollónak, hogy a tavaszi mulasztásokat helyreigazítsuk. És megkönnyítik az utolsó növényvédelmi kezelésüket, az őszi lemosó permetezést is.Sokan feltették a kérdést, hogy lehet-e lemosásszerűen permetezni a fákat, ha még nem teljesen kopaszodtak fel az ágak? És ha igen ez mennyivel több lémennyiséget igényel? Általánosságban elmondható, hogy a kezelés ilyenkor egy lombfertőtlenítéssel is felér, hiszen a kórokozók egy része éppen a lehullott leveleken telelne, és erre különösen jó esély volt az utóbbi évek enyhe telein. A lemosó permetezést pedig nem véletlenül nevezik lemosónak, bő lével, szinte áztató, ágfürösztéssel permetezzük a fákat ősszel.

De ne feledjük, ez nem mentesít, majd a tél végi, kora tavaszi permetezéstől sem, csak gondoljunk arra, hogy tavasszal már mennyivel nehezebb kiválasztani a kezelésre optimális időpontot. E két takarító permetezéssel sokszor néhány évközi kezelést is megtakaríthatunk. A készítmények közül pedig réz és kén kombinációt érdemes választani, valamilyen tapadásfokozó adalékkal, vagy kész gyári olajos formulában.Erre kiváló a PeretrixCuS

Az ősz lemosást azonban ne halasszuk el annyira, mert a kórokozóink is betelelnek és jobb eséllyel túlélik a kezelést. Ebben a mediterrán télkezdésben még a gyümölcsfa ültetéssel sem késtünk el, ha van pótolni való hely a kertben s időben ki is ástuk az ültető gödrét.Amennyiben van néhány fagyérzékeny növényünk, azokat célszerű még a nagyobb hidegek előtt betakarni szalmával, száraz lombbal. Ilyenek lehetnek a rózsatövek, esetleg akinek füge bokra van, vagy érzékeny fűszernövényeket pl. rozmaringot is nevel, azokat védeni kell a hidegtől.

Közvetlen a növényre azonban ne szórjunk lehullott leveleket – mint ezt sok helyen látni – hanem előtte újságpapírral lazán csavarjuk körül a tövet és ezt borítsuk be szalmával, levelekkel, mert a nedves fagymenetes mikroklímában a különböző kórokozók is jól érzik magukat, különösen, ha ennyire „kéznél” van a gazdanövény is számukra, mintegy téli terített asztalként. Megjegyzem manapság a pocok-veszélyeztette helyeken ennek a fagyvédelemnek is meg van a kockázata, mert az apró rágcsálók is kedvelt telelő helynek választhatják.

Ahogy rövidülnek a nappalok, úgy rövidül a kerti teendők listája is. Ha letakarítottuk a kerti szerszámainkat és a fűnyírót, lezártuk a kerti csapot is, hogy majd a fagyok kárt ne tegyenek benne, akkor már csak a szerszámos kamrában, tárolóban akad tennivaló. Sokan ezeket a holmikat ugyan a garázsban, vagy fáskamrában teleltetik, oda szorítkoznak hát a tél végi kerti munkákkal. Érdemes körülnézi a megmaradt vetőmagzacskók s növényvédő szerek táján is.

A vetőmagokat eredeti csomagoló anyagukba, zacskójukba visszazárva érdemes tárolni, száraz helyen tartva a következő vetés idejéig. A fel nem használt növényvédő szerek csomagolásán pedig nézzük meg a szavatossági idejüket, nehogy tavasszal kellemetlen meglepetések érjenek. Érdemes ezeket a kémiai anyagokat úgy kezelni, mint azt a gyógyszerekkel tesszük, hiszen a növényvédő szer a növény gyógyszere. Igyekezzünk tehát úgy is tárolni őket, elkülönítve vetőmagoktól, krumplitól, almától.