Magyar olvasóink részére

03.11.2016 19:09

Még nincs késő a lemosó permetezéshez – novemberi teendők a kertben

Novemberben ne maradjon el a gyümölcsfák őszi lemosó permetezése, emellett a metszésre is sort lehet keríteni, de inkább a hónap második felében.
Novemberre már igencsak észrevehetően rövidülnek a nappalok, amin az egy órás visszatekerés sem segít. Biológiai óránkat úgysem lehet becsapni. Viszont szép hosszú őszünk volt az idén, nem kellett kapkodni a kerti munkákkal. November első napjaiban a temetők gondozása után és mellett juthat idő a gyümölcsfák téli felkészítésére is. Lehullnak a levelek, a kopasz ágak most szinte kínálják magukat a fűrésznek és metszőollónak, hogy a tavaszi mulasztásokat helyreigazítsuk. És megkönnyítik az utolsó növényvédelmi kezelésüket, az őszi lemosó permetezést is.Sokan feltették a kérdést, hogy lehet-e lemosásszerűen permetezni a fákat, ha még nem teljesen kopaszodtak fel az ágak? És ha igen ez mennyivel több lémennyiséget igényel? Általánosságban elmondható, hogy a kezelés ilyenkor egy lombfertőtlenítéssel is felér, hiszen a kórokozók egy része éppen a lehullott leveleken telelne, és erre különösen jó esély volt az utóbbi évek enyhe telein. A lemosó permetezést pedig nem véletlenül nevezik lemosónak, bő lével, szinte áztató, ágfürösztéssel permetezzük a fákat ősszel.

De ne feledjük, ez nem mentesít, majd a tél végi, kora tavaszi permetezéstől sem, csak gondoljunk arra, hogy tavasszal már mennyivel nehezebb kiválasztani a kezelésre optimális időpontot. E két takarító permetezéssel sokszor néhány évközi kezelést is megtakaríthatunk. A készítmények közül pedig réz és kén kombinációt érdemes választani, valamilyen tapadásfokozó adalékkal, vagy kész gyári olajos formulában.Erre kiváló a PeretrixCuS

Az ősz lemosást azonban ne halasszuk el annyira, mert a kórokozóink is betelelnek és jobb eséllyel túlélik a kezelést. Ebben a mediterrán télkezdésben még a gyümölcsfa ültetéssel sem késtünk el, ha van pótolni való hely a kertben s időben ki is ástuk az ültető gödrét.Amennyiben van néhány fagyérzékeny növényünk, azokat célszerű még a nagyobb hidegek előtt betakarni szalmával, száraz lombbal. Ilyenek lehetnek a rózsatövek, esetleg akinek füge bokra van, vagy érzékeny fűszernövényeket pl. rozmaringot is nevel, azokat védeni kell a hidegtől.

Közvetlen a növényre azonban ne szórjunk lehullott leveleket – mint ezt sok helyen látni – hanem előtte újságpapírral lazán csavarjuk körül a tövet és ezt borítsuk be szalmával, levelekkel, mert a nedves fagymenetes mikroklímában a különböző kórokozók is jól érzik magukat, különösen, ha ennyire „kéznél” van a gazdanövény is számukra, mintegy téli terített asztalként. Megjegyzem manapság a pocok-veszélyeztette helyeken ennek a fagyvédelemnek is meg van a kockázata, mert az apró rágcsálók is kedvelt telelő helynek választhatják.

Ahogy rövidülnek a nappalok, úgy rövidül a kerti teendők listája is. Ha letakarítottuk a kerti szerszámainkat és a fűnyírót, lezártuk a kerti csapot is, hogy majd a fagyok kárt ne tegyenek benne, akkor már csak a szerszámos kamrában, tárolóban akad tennivaló. Sokan ezeket a holmikat ugyan a garázsban, vagy fáskamrában teleltetik, oda szorítkoznak hát a tél végi kerti munkákkal. Érdemes körülnézi a megmaradt vetőmagzacskók s növényvédő szerek táján is.

A vetőmagokat eredeti csomagoló anyagukba, zacskójukba visszazárva érdemes tárolni, száraz helyen tartva a következő vetés idejéig. A fel nem használt növényvédő szerek csomagolásán pedig nézzük meg a szavatossági idejüket, nehogy tavasszal kellemetlen meglepetések érjenek. Érdemes ezeket a kémiai anyagokat úgy kezelni, mint azt a gyógyszerekkel tesszük, hiszen a növényvédő szer a növény gyógyszere. Igyekezzünk tehát úgy is tárolni őket, elkülönítve vetőmagoktól, krumplitól, almától.